به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، موسسه تحقیقاتی فیچ می گوید افغانستان مهمترین مقصد صادرات تجهیزات پزشکی ایران در سال ۲۰۱۸ بوده است و حدود ۴۸ درصد صادرات ایران را را شامل شده است.
فیچ سولوشنز (Fitch solutions) این پیشبینی را در جدیدترین گزارش خود از بازار تجهیزات پزشکی ایران و دورنمای آن در پنج سال آینده که در سهماهه سوم سال ۲۰۲۰ منتشرشده مطرح کرده است.
رادار اقتصاد این گزارش که چشمانداز بازار تجهیزات پزشکی ایران طی سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ بررسی میکند را در چند قسمت منتشر خواهد کرد. تاکنون دو قسمت از این گزارش منتشر شده که قسمت اول از اینجا و قسمت دوم از اینجا قابل مشاهده است.
در قسمت سوم این گزارش، واردات و صادرات تجهیزات پزشکی ایران در سالهای اخیر بررسی شده است.
در این قسمت آمده که هلند بزرگترین صادرکننده تجهیزات پزشکی به ایران در سال ۲۰۱۸ بوده و حدود ۲۱۲ میلیون دلار کالا در این حوزه به این صادر کرده است.
مشروح قسمت سوم گزارش به شرح زیر است:
واردات تجهیزات پزشکی
واردات تجهیزات پزشکی ایران در سال ۲۰۱۸ با رشد ۶.۶ درصدی به ۳۸.۱ تریلیون ریال رسید. واردات ایران از سال ۲۰۰۹ به این سو رو به رشد بوده است. در دوره ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ واردات تجهیزات پزشکی ایران رشد سالانه ۲۱.۳ درصدی داشته است.
واردات تجهیزات پزشکی ایران به لحاظ دلار رشد ۱۰.۴ درصدی در سال ۲۰۱۸ داشته و به ۹۵۵.۳ میلیون دلار در این سال رسید. متوسط رشد سالانه واردات این محصولات طی دوره ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ بالغ بر ۳.۴ درصد بوده است (به لحاظ دلاری).
دستگاه های تصویربرداری تشخیصی و کالاهای مصرفی بیشترین سهم را در واردات تجهیزات پزشکی ایران در سال ۲۰۱۸ را داشته اند. ۴۷ درصد کل واردات تجهیزات پزشکی ایران در این سال مربوط به این دو دسته بوده است.
بیشترین رشد واردات در سال ۲۰۱۸ مربوط به محصولات دندانپزشکی بوده است. واردات محصولات دندانپزشکی در این سال رشد ۳۸ درصدی با محاسبه ریالی و رشد ۱۵.۹ درصدی با محاسبه دلاری داشته است. محصولات مصرفی نیز در رتبه دوم رشد قرار داشته اند.
طی دوره ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ نیز محصولات دندانپزشکی بیشترین رشد واردات را داشته اند. واردات این محصولات ۲۹.۴ درصد در سال رشد داشته است. دستگاه های تصویربرداری تشخیصی نیز در رتبه دوم از این نظر قرار داشته اند.
هلند در سال ۲۰۱۸ بزرگترین صادرکننده تجهیزات پزشکی به ایران بوده است. صادرات هلند در این سال به ایران بالغ بر ۲۱۲.۲ میلیون دلار بوده که ۲۲.۲ درصد از کل واردات ایران را شامل شده است. دستگاه های تصویربرداری تشخیصی و محصولات دندانپزشکی از جمله مهمترین محصولات صادراتی هلند به ایران در این سال بوده اند.
به طور کلی اتحادیه اروپا ۶۱ درصد نیاز ایران به تجهیزات پزشکی را در سال ۲۰۱۸ تامین کرده است. پس از هلند، آلمان دومین صادرکننده این تجهیزات به ایران بوده و سهم ۱۰.۶ درصدی در کل واردات ایران داشته است. سهم بلژیک ۷.۲ درصد و فرانسه ۶.۵ درصد برآورد شده است.
کره جنوبی با سهم ۸.۵ درصدی سومین صادرکننده بزرگ تجهیزات پزشکی به ایران بوده است. محصولات دندانپزشکی عمده ترین کالاهای صادراتی کره جنوبی به ایران بوده است. چین و امارات نیز به ترتیب سهم ۸.۳ درصدی و ۵.۹ درصدی در کل واردات تجهیزات پزشکی ایران دارند.
در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۹، واردات تجهیزات پزشکی ایران به لحاظ دلاری ۱.۹ درصد کاهش داشته و به ۲۱۴.۲ میلیون دلار رسیده است.
اما در دوازده ماهه سال ۲۰۱۹، واردات تجهیزات پزشکی ایران به لحاظ دلاری رشد ۲.۶ درصدی را تجربه کرده و به ۹۱۱.۱ میلیون دلار رسیده است. واردات محصولات مصرفی بیشترین رشد را در این سال داشته است، در حالی که واردات دستگاه های تصویربرداری تشخیصی و محصولات دندانپزشکی شاهد کاهش بوده است.
صادرات تجهیزات پزشکی
ایران صادرکننده مطرحی در زمینه تجهیزات پزشکی نیست. صادرات این کشور در سال ۲۰۱۸ با رشد ۱۸۸.۸ درصدی مواجه شد و به ۸۷۴.۹ میلیارد ریال رسید. صادرات ایران نوسانات زیادی طی سال های اخیر داشته است. در سال ۲۰۱۲ صادرات تجهیزات پزشکی ایران ۱۹.۶ درصد افت کرد، اما در سال ۲۰۱۳ با رشد ۱۶.۱ درصدی مواجه شد. در سال های ۲۰۱۵، ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ نیز صادرات این محصولات از ایران به ترتیب ۳۵.۵ درصد، ۲ درصد و ۱۸ درصد افت داشته است. متوسط رشد صادرات ایران طی سال های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ بالغ بر ۱۲.۸ درصد در سال بوده است.
به لحاظ دلاری، ارزش صادرات ایران در سال ۲۰۱۸ با رشد ۱۴۲.۶ درصدی مواجه شده و به ۲۱.۹ میلیون دلار رسیده است. در سال پیش از آن ارزش دلاری صادرات تجهیزات پزشکی ایران ۲۳.۵ درصد افت کرده بود. متوسط رشد صادرات تجهیزات پزشکی ایران طی دوره ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ نیز منفی ۳.۸ درصد برآورد شده است (بر اساس دلار).
دستگاه های تصویربرداری تشخیصی، محصولات دندانپزشکی و کالاهای مصرفی از جمله مهمترین محصولات صادراتی ایران در سال ۲۰۱۸ بوده اند. محصولات دندانپزشکی بیشترین رشد صادرات را در این سال داشته اند. این محصولات طی دوره ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ نیز مقام اول را در رشد صادرات داشته اند. در این دوره ارزش ریالی صادرات محصولات دندانپزشکی ایران سالانه ۳۰ درصد رشد کرده است. دستگاه های تصویربرداری تشخیصی در رتبه دوم از این نظر قرار داشته اند.
افغانستان مهمترین مقصد صادرات تجهیزات پزشکی ایران در سال ۲۰۱۸ بوده است. ایران در این سال ۱۰.۶ میلیون دلار تجهیزات پزشکی به افغانستان صادر کرده که معادل ۴۸.۳ درصد از کل صادرات این کشور بوده است.
فرانسه در جایگاه دوم از این نظر قرار داشته است. ایران ۱.۶ میلیون دلار تجهیزات پزشکی در سال ۲۰۱۸ به فرانسه صادر کرده است که معادل ۷.۴ درصد از کل صادرات ایران بوده است. بلژیک با سهم ۶.۱ درصدی از کل صادرات ایران در رتبه سوم قرار داشته است. ایران ۱.۳ میلیون دلار تجهیزات پزشکی در سال ۲۰۱۸ به بلژیک صادر کرده است. اتحادیه اروپا در مجموع مقصد ۲۷.۸ درصد از کل صادرات تجهیزات پزشکی ایران طی این سال بوده است. جمهوری چک، اندونزی، کره جنوبی، آذربایجان، و آلمان نیز در بین کشورهای مقصد صادرات تجهیزات پزشکی ایران بوده اند و سهم ۲ تا ۶ درصدی در این زمینه داشته اند.
جدیدترین آمارها نشان می دهد ایران در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۹ بالغ بر ۱.۸ میلیون دلار تجهیزات پزشکی صادر کرده که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن رشد ۳۷ درصدی داشته است. در دوازده ماهه سال ۲۰۱۹ نیز صادرات تجهیزات پزشکی ایران با رشد ۲۱.۴ درصدی مواجه شده و به ۷.۸ میلیون دلار بالغ شده است.
نظر شما